animatie video
Datum: 19 februari 2020

10 Animatie video stijlen die we zien in 2020 Van Augmented Reality tot kinetische typografie

De eerste animatie is alweer een eeuw geleden gemaakt. Door digitale ontwikkelingen heeft deze videotechnologie sindsdien een enorme vlucht genomen. Zeker de laatste jaren. Volgens IT-gigant Cisco Systems wordt er dit jaar per seconde al bijna 1 miljoen minuten aan video verorberd.

Het animatie aanbod wordt dan ook steeds groter. Met dank aan een streaming video gigant als Netflix. Neem Bojack Horseman of Big Mouth. Of de serie Archer, grof, komisch en vlijmscherp geschreven. En wat te denken van Disney+, die de markt van streaming video betreedt met eigen klassiekers en het repertoire van Pixar. Door schaalvergroting zal het budget en daardoor de mogelijkheden alleen maar toenemen. Dit komt ook de kwaliteit van animatie video voor de zakelijke markt ten goede. Maar welk soorten animatie video zien we in 2020 eigenlijk? 

We zetten 10 verschillende animatie video stijlen voor je op een rij:


3D video is overal

Het ontwikkelen van 3D animatie wordt steeds behapbaarder en daardoor betaalbaarder. Waar je 3D animatie voorheen vooral tegenkwam in de medische wereld, technische industrie of als TV-promo, zie je nu 3D animatie in steeds meer verschillende markten. De kunstwereld of game industrie maken fantastische ontwikkelingen door, en ook de ASN Bank maakt hier gretig gebruik van.

 

Augmented Reality,  Mixed Reality en 3D visualisatie

Waar we animaties binnen een omkaderde omgeving zagen worden we door Augmented Reality uitgedaagd om geanimeerde beelden opnieuw te definiëren. Worden deze beelden binnen Augmented Reality een visueel extraatje of doeltreffend in haar toepasbaarheid? Door de ‘nieuwe laag’ worden de mogelijkheden ineens nog veel groter. Bekijk via je mobiel hoe producten in huis staan voordat je ze aanschaft. Bij General Electric wordt industriële apparatuur in 3D gevisualiseerd, zodat onderhoudsmedewerkers efficiënter kunnen repareren. Of neem de mogelijkheden op het gebied van informatie en educatie; haal een auto uit elkaar zonder een moersleutel aan te hoeven raken. We staan nog maar aan het begin…


Logo’s & huisstijl

Een goede huisstijl zorgt voor herkenning bij je doelgroep, de visuele sluier over je positionering. Waar vroeger communicatiemiddelen veelal statisch waren is alles veel dynamischer geworden. Eenheid middels een krachtige logo intro bij al je interview video’s. Hoe ziet je bewegende infographic er uit? Hoe komt je logo tot zijn recht in je Explanimation of op je website….  Een stilstaand logo is een gemiste kans. Bekijk deze inspirerende logo reeks eens.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZqnOL9vkKA

Menselijke animatie

Waar de eerste animatievideo’s voor de zakelijke markt vaak wat cartoonesk aandeden zie je dat animatie steeds volwassener wordt. Karakters zien er minder kinderachtig uit, bewegen natuurlijker, zijn letterlijk volwassen geworden. Dat budgetten groter worden heeft hier uiteraard mee te maken. Zo bestaan de video’s niet langer uit een ‘grappig filmpje’, maar een serieuze tool die het verhaal van je organisatie op een krachtige manier vertelt. Een manier waar de kijker een WOW-gevoel aan overhoudt.  

 


Animatievideo met outline

Een moderne organisatie heeft haar illustratieve stijl vooraf bepaald en vastgelegd. Een stijl die aansluit bij het merk. Het illustratief design van Vattenfall is bijvoorbeeld opgebouwd uit lijnen en uitgevoerd in blauw. Refererend aan technische tekeningen ‘ blue print’. Een doordachte stijl die snel herkenbaarheid zal generen, mits op de juiste manier doorgevoerd.

 

Isometrische stijl

Bovenstaande animatie video van Vattenfall rondom de fossielvrije hub op de Hemweg Amsterdam is daarnaast isometrisch geïllustreerd. Door slim gebruik van perspectief voelt een 2D animatie video aan als 3D. De kijklijnen lopen allen één kant op en we kijken vaak van boven af op de film. Een isometrische stijl heeft bovendien geen verdwijnpunten en is daardoor erg flexibel inzetbaar. De stijl werkt vaak goed bij plattegronden of een meer technische omgeving.


Animatievideo met beeldende transities

De eerste corporate animatievideo’s waren niet meer dan bewegende Powerpoint presentaties. Scenes kwamen één voor één op je beeldscherm voorbij. Tegenwoordig zie je ze nu steeds meer in een zakelijke context opduiken en wordt er gebruik gemaakt van de klassieke techniek ‘frame voor frame’. Bewegingen en beeldende transities die naadloos van wereld naar wereld in elkaar overgaan. Een arbeidsintensief proces om te maken, maar het resultaat is vaak prachtig.

 

De combinatie van 3D en 2D elementen

Het toevoegen van 3D elementen aan een 2D uitleg animatie video wint snel terrein. Het zorgt voor net wat meer cachet zonder buitensporig veel tijd te verliezen aan het bouwen van 3D werelden. Bekijk hieronder de animatie eens van SWOV. Herken jij de 3D elementen?

Whiteboard visualisatie

Een whiteboard animatie is een handgetekende animatie die zeer goed geschikt is om een visie te visualiseren die nog in de steigers staat. Bijvoorbeeld de uitkomst van een brainstorm of concept wat nog onder handen is. De uitstraling is eenvoudig en een whiteboard animatie is dan ook tegen een lager bedrag te produceren dan bijvoorbeeld een 2D animatie of 3D animatie.

 

Kinetische typografie

Een animatie video opgebouwd uit tekst, ook we kinetische typografie genoemd. Krachtig in haar communicatie. Dit type animatie werkt bijvoorbeeld goed om een speech – zoals onderstaand – tot leven te laten komen.

 


 

Matthijs Panhuis
Oprichter van Emations Animatiestudio heeft in de loop der jaren animaties en infographics ontwikkelt voor uiteenlopende merken in uiteenlopende stijlen.