Over het project: 

De stichting PVP levert patiëntenvertrouwenspersonen in de ggz. Cliënten die opgenomen zijn of die vanuit huis gedwongen zorg krijgen, hebben recht op de (kosteloze) ondersteuning van een pvp wanneer zij vragen en klachten hebben over hun rechtspositie. Maar ook als zij het niet eens zijn met de behandeling die ze krijgen of het idee hebben dat er niet naar hen geluisterd wordt. De pvp is onafhankelijk van de instelling en heeft een geheimhoudingsplicht. Een pvp doet alleen maar dát wat de cliënt wil, onderneemt niets zonder toestemming. En neemt de cliënt altijd serieus. 

Bij gedwongen zorg verlies je als cliënt een groot stuk van de regie over wat je wel en niet mag. Er zijn echter wel zaken waar je nog wel invloed op hebt, de pvp kan je adviseren en ondersteunen om te zorgen dat je nog wel invloed kunt uitoefenen. De (ingewikkelde) rol en taak van de pvp staat in de Wvggz (wet verplichte ggz). Er zijn  strikte gedragsregels over wat een pvp wel en niet mag en kan doen. 

Je kunt een pvp vergelijken met een advocaat, maar dan binnen de ggz. 

 

pvp hulp illustratie

De vraag en doelstelling: 

Ontwikkelen een korte uitleg animatie die duidelijk maakt wat een pvp is en wat deze kan doen/betekenen voor een cliënt. 

Doelgroep:

Cliënten in de ggz die te maken (kunnen) krijgen met gedwongen zorg. 

pvp hoofdillustratie

Het script van de uitleg video:

Als je opgenomen bent in een instelling of vanuit huis verplichte zorg krijgt, kun je vragen of klachten hebben over je behandeling. Je bent het bijvoorbeeld niet eens met je zorgverleners of je hebt het idee dat er niet naar je wordt geluisterd.

In dat geval heb je recht op gratis ondersteuning van een patiëntenvertrouwenspersoon. Of kort gezegd: pvp. Wil je meepraten over je behandeling? De pvp luistert naar je! Je bespreekt wat de pvp voor je kan doen. Zo sta je er niet alleen voor. De pvp is onafhankelijk en alles wat je vertelt blijft geheim als jij dat wilt.

 Hoe maak je een afspraak? Op de afdeling weten ze hoe je de pvp kunt bereiken. Of bel de Helpdesk-pvp op 0900- 444 8888.  Dus vragen of klachten over je ggz-behandeling? De pvp kent jouw rechten en komt voor je op!

Kijk op: www.pvp.nl